تعریف

رشته زیست فناوری پزشکی ( بیوتکنولوژی) در مقطع کارشناسی ارشد شاخه ای از علوم پایه پزشکی است که دانش آموختگان آن به منظور بهینه سازی محیط، غذا و شاخصه های سلامت انسان ها، با بهری گیری از بیولوژی سلولی و مولکولی، مهندسی ژنتیک و با استفاده از بافت ها و موجودات زنده برای حل مشکلات بهداشتی، پزشکی و تولید محصولات مفید نظیر: واکسن ها، کیت های تشخیصی، آنتی بادی های نوترکیب، محصولات غذایی و داروئی فعالیت دارند و خدمات خود را در زمینه های آموزشی یا  پژوهشی و تولیدی به جامعه ارائه می نمایند.

 

تاریخچه مختصر رشته در ایران

پیشینه آغاز فعالیت‌های بیوتکنولوژی سنتی (کلاسیک) در ایران به حدود ۸۰ سال قبل برمی‌گردد که انستیتوپاستور در سال ۱۲۹۹ هجری شمسی و سپس موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی در سال ۱۳۰۴ تأسیس گردیدند. این موسسات با هدف تحقیق و تولید واکسن و سرم‌های مورد نیاز کشور در زمینه‌های مصرف پزشکی و دامپزشکی به‌وجود آمدند و با کسب تدریجی تجربیات ارزنده طی سالیان متمادی توانسته‌اند نقش مهمی را ایفا نمایند. اولین رشته رسمی دانشگاهی کشور در زمینه آموزش بیوتکنولوژی در سال ۱۳۶۹ به­طور همزمان در سه دانشگاه کشور راه­اندازی شد. بخش‌های زیست­شناسی مولکولی و زیست فناوری انستیتوپاستور به ترتیب در سال­های ۱۳۷۰ و ۱۳۷۲ تاسیس شدند که در زمینه زیست­فناوری نوین از قبیل دی­ان­آی نوترکیب و پزشکی مولکولی فعالیت می­نمایند. تا کنون تعدادی از دانشگاههای کشور به راه اندازی این رشته و رشته های مرتبط در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی اقدام نموده اند.  با توجه به افزایش محصولات بیوتکنولوژی و اختصاص سهم بالایی در اقتصاد جهانی گسترش این رشته در کشور و تربیت نیروهای مستعد و کارآمد به منظور دستیابی به سهمی از بازار جهانی از گام های ضروری در زمینه زیست فناوری پزشکی می باشد.

 

رسالت

ماموریت اصلی گروه بیوتکنولوژی  بکارگیری توان و استعدادهای بالفعل و بالقوه دانشگاه، نیروی انسانی اعم از اساتید، محققین و دانشجویان و نیز امکانات پیشرفته دانشگاهی موجود و همچنین ظرفیت های منطقه ای در جهت  انجام رسالت  کشور در نیل به خودکفائی علمی  و تولیدی می باشد.

چشم انداز

به دنبال راه اندازی رشته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی پزشکی در دانشکده علوم پزشکی گراش، با توجه به گسترش زیرساخت های  دانشکده و همچنین ظرفیت های موجود در منطقه گراش، از جمله چشم انداز های این دانشکده راه اندازی رشته های دیگر  علوم و فناوری های نوین و حرکت به سمت دانشگاه نسل سوم  و گام برداشتن در جهت اهداف ملی می باشد.